GTL Fuel in de landbouw? Het schonere alternatief

Heeft u onlangs een nieuwe tractor gekocht? Wist u dat het gebruik van de juiste vloeistoffen uw machine het langst in de meest optimale conditie houdt? Welke vloeistoffen moet u in ieder geval gebruiken voor het behoud van uw machine?

De tractor die u heeft gekocht is een moderne machine met allerlei extra componenten. Elk component heeft zijn eigen vloeistoffen nodig:

  • Voor de katalysator is het gebruik van AdBlue noodzakelijk;
  • Het gebruik van een motorolie met hogere specificaties is van belang;
  • De koelvloeistof moet aan steeds hogere eisen voldoen;
  • De kwaliteit van de brandstof wordt steeds belangrijker.

Om de brandstofkwaliteit te borgen is Shell GTL Fuel een zeer goed product om de componenten van uw machine nog eenvoudiger in top conditie houden.

 

Fendt Tractor GTL Fuel

Waarom worden deze extra motorcomponenten toegepast in de landbouw?

Door steeds strenger wordende milieunormen mogen nieuwe machines steeds minder roetdeeltjes en NOx (stikstofoxide) uitstoten. Om aan deze normen te voldoen, hebben alle motorfabrikanten de laatste jaren hard gewerkt aan diverse aanpassingen.

1. Het begon bij de intrede van de common rail dieselmotoren. Onder extreem hoge druk wordt brandstof via deze common rail door de elektrisch aangestuurde injectoren heen geperst om tot soms wel 3 keer per slag in de verbrandingskamer van de motor ingespoten te worden. Hierbij kan de druk wel oplopen tot 1850 bar. Door de common-rail techniek wordt brandstof beter verneveld en is het verbrandingsproces efficiënter;

2. Naast deze common-rail techniek zie je tegenwoordig ook uitlaatsgascirculatiesystemen (EGR). Door dit EGR systeem wordt een gedeelte van de uitlaatgassen opnieuw teruggevoerd naar de motor;

3. Om de uitlaatgassen naast deze aanpassingen nog verder “schoon” te krijgen, worden ook roetfilters en/ of AdBlue katalysatoren toegepast.

 
Het belang van kwaliteit
Zoals u hierboven leest, spelen voornamelijk de brandstofinjectoren een zeer belangrijke rol in een goed verbrandingsproces. Door de extreme drukken en zeer nauwkeurige werking kan een heel klein deeltje vuil, water of aanslag het hele systeem compleet ontregelen. De brandstofkwaliteit die hierbij aangevoerd wordt is dus cruciaal. Welke kwaliteit levert uw brandstofleverancier in uw tank, hoe ziet uw opslagtank eruit en hoe komt het in uw voertuig?

Allemaal stappen die invloed hebben op de kwaliteit van de brandstof en dus op de goede werking van uw tractor!

Injector GTL Fuel

Waarom kiezen voor Shell GTL?

Naast onze Shell FuelSave Diesel kunt u voor uw tractor ook kiezen voor Shell GTL. GTL is gemaakt uit aardgas en daardoor nog zuiverder. Dit geeft een direct schonere verbranding waardoor er minder roet en rook uit de uitlaat van uw tractor komt. Doordat deze brandstof zeer zuiver is, blijven injectoren als nieuw, maar komt er ook minder roet en vervuiling in het uitlaatsysteem. Dit heeft direct voordelen voor de gevoelige EGR klep, waarop minder aanslag ontstaat en de klep goed kan blijven functioneren.

Ook een roetfilter zal minder snel “vollopen” en dus minder vaak geregenereerd moeten worden. Aangezien dit regenereren ook nog eens veel extra brandstof kost en er tijdens een regeneratie vaak niet gewerkt kan worden, bespaart dit direct tijd en geld!
 

Samengevat, het gebruik van Shell GTL Fuel is verstandig omdat:

  • Motoren schoner blijven;
  • Uw machine daarmee minder schadelijk is voor personen in de directe omgeving;
  • Roetfilters minder vaak geregenereerd hoeven te worden, wat tijd en brandstof bespaart;
  • Het AdBlue verbruik lager is door de schonere uitlaatgassen;
  • U minder kans heeft op storingen en motorschade;
  • GTL biologisch afbreekbaar is en daardoor schoner voor het milieu is.

Nóg meer weten over GTL Fuel? Kijk ook eens op deze pagina voor meer informatie