Internationale Vrouwendag

De kanjers van OQ Value

Op 8 maart 2023 is het Internationale Vrouwendag; een mooi moment om een aantal powervrouwen van OQ Value in de spotlights te zetten. Niet per se omdat ze vrouw zijn, maar gewoon omdat het kanjers zijn die OQ Value naar een hoger niveau tillen. En hé, het is maar één keer in het jaar ‘Women’s day’.

Mandy Jansen - Logistiek Manager

Aanstormend talent Mandy Jansen (25) studeerde af bij OQ Value. Zij onderzocht hoe de logistieke processen in het magazijn efficiënter konden en adviseerde de implementatie van een Warehouse Management Systeem. OQ Value vroeg haar om dat dan ook te realiseren. Inmiddels is Mandy benoemd tot logistiek manager en lid van het MT.

Mandy: “Toen ik in 2020 aan mijn afstudeeronderzoek begon, wist iedereen nog uit zijn hoofd waar alles stond. Er was echter niets vastgelegd en dus niets geborgd. Omdat de organisatie zo snel groeide, zag men dat die manier van werken niet lang vol te houden was. Door een Warehouse Management Systeem als WICS in te voeren, kun je veel efficiënter werken en verminder je de kans op fouten. Omdat iedereen wel aanvoelde dat die professionalisering nodig was, heb ik niet het gevoel gehad dat ik hard moest werken om draagvlak te creëren. Dat was er eigenlijk vanaf het begin.”

De samenwerking met Mandy beviel zo goed dat OQ Value haar vroeg om het WICS ook daadwerkelijk te implementeren. Het systeem ging in januari 2023 live en werkt naar volle tevredenheid. Toen Mandy 1,5 jaar in dienst was, maakte ze de stap van logistiek coördinator naar logistiek manager. Tegelijkertijd trad ze toe tot het MT. In die rol werkte ze aan de recente uitbreiding en de inrichting van het magazijn in haar standplaats Sas van Gent: “Met de komst van dit hypermoderne distributiecentrum is onze opslagcapaciteit bijna verdubbeld; het is nu ons hoofdmagazijn. Dat ik ook zo snel MT-lid werd, kwam doordat de commercieel manager ‘logistiek’ er eerst zo’n beetje bij deed. Maar omdat het echt een aparte tak van sport is, concludeerden de MT-leden dat ook logistiek vertegenwoordigd moest zijn. De vrouwen zijn nu in het MT in de meerderheid.”

Ondanks haar bliksemcarrière twijfelde Mandy nooit: “Het is niet per se makkelijk, maar de commercieel manager die mij coacht, sleept me door alles heen. Ik besef wel dat ik deze stappen zeker niet in elk bedrijf had kunnen maken. Het is een wisselwerking: ik doe waar ik goed in ben, OQ Value ziet dat en doet daar iets mee. Ik heb nooit voor mijn positie hoeven vechten; het is een prettig en modern bedrijf, dat goed voor zijn mensen zorgt.”

Milou Broekhof - Transitie Manager

Eén van die kanjers is Milou Broekhof (24). In juli 2022 startte zij als transitie manager om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities van OQ Value.

Milou: “OQ Value krijgt heel veel duurzaamheidsvragen vanuit onze klanten. Zo worden onze klanten verplicht om te kijken hoe zij kunnen verduurzamen. Denk hierbij aan de verduurzaming van het wagenpark. Daar willen wij ze graag bij helpen door op te treden als kennispartner in de energietransitie. Daarnaast moeten we ook in onze eigen organisatie stappen zetten om de ontwikkelingen op energiegebied bij te benen. Daarom was er behoefte aan een transitie manager. Het afgelopen jaar heb ik vooral veel informatie verzameld; wat speelt er in de markt, wat kunnen wij doen voor onze klanten en wat kunnen wij doen om onze eigen organisatie te verduurzamen. Ik berekende bijvoorbeeld onze eigen CO2-footprint en stelde het duurzaamheidsplan voor 2023 op. Nu komt het op de uitvoering aan. Het komende jaar willen we bijvoorbeeld laadpalen op een aantal vestigingen plaatsen en zullen we een duurzaamheidsrapportage maken.”

Milou studeerde ondernemerschap en retail management. Ze vindt duurzaamheid heel belangrijk, maar had nog geen ervaring met de brandstofwereld. “Dit ziet OQ Value juist als een pre, omdat ik daardoor met een frisse blik naar de organisatie kan kijken. Ik kan mijn ideeën kwijt en krijg volop de ruimte om de kansen die ik zie, te realiseren. Ook mag ik een opleiding duurzame energietechniek volgen, om mijn kennis te verdiepen. Dat is ook het leuke aan OQ Value: het is een werkgever die echt kijkt naar wat bij jou als persoon past en wat je leuk vindt. Vervolgens denkt OQ Value mee hoe dat aansluit op de werkzaamheden en bij wat het bedrijf nodig heeft. De sfeer is heel informeel. Er zijn zoveel vestigingen, dat ik niet alle collega’s wekelijks spreek. Zelf werk ik vanuit Raalte, maar op welke vestiging ik ook kom, ik ben altijd welkom en voel me direct op mijn plek”, besluit Milou.

Sophie Hesseling - Sales Manager

Sales manager Sophie Hesseling (30) is een rising star binnen OQ Value. Precies 10 jaar geleden begon Sophie op de binnendienst in Alphen aan den Rijn, nu geeft ze alweer 1,5 jaar leiding aan een groot deel van het verkoopteam. Bovendien is Sophie voorzitter van de OR.

Sophie: “Al snel nadat ik in dienst kwam bij OQ Value, mocht ik zelf op pad om klanten te bezoeken. Dat ging zo goed, dat ik na een jaar accountmanager werd. Eigenlijk deed ik toen al veel samen met mijn toenmalige manager, was min of meer zijn rechterhand. De organisatie groeide echter op een gegeven moment zo snel, dat er behoefte was aan een extra managementlaag om sturing te geven aan de verschillende teams. Zo kwam het dat ik in november 2021 als sales manager startte. Daarnaast ben ik vestigingscoördinator en dus verantwoordelijk voor alles op en rond onze vestiging in Alphen aan den Rijn.”

Alsof dat nog niet genoeg is, is Sophie ook voorzitter van de Ondernemingsraad: “Ik vind het leuk om de kar te trekken, dus die rol past wel bij mij. Het is belangrijk dat personeel en werkgever in goede harmonie samen werken. We zijn een snelgroeiende organisatie: in een paar jaar tijd groeiden we van 20 naar ruim 120 medewerkers. Iedereen moet in die groei meegenomen worden en zijn beste zelf kunnen zijn. Dat is een speerpunt vanuit de organisatie en daar maak ik me ook hard voor, vanuit mijn rol als sales manager maar ook als voorzitter van de OR. Het is niet alleen de groei in aantallen, ook op andere vlakken ontwikkelt OQ Value zich snel. In het begin was de organisatie wat ouderwets en moest ik best hard knokken voor mijn plekje. Daarin zijn de laatste 5 jaar echt flinke sprongen gemaakt. We willen vooruit en zijn toekomstgericht. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit onze duurzaamheidsambities. Er wordt snel geschakeld om mee te bewegen met de markt en in te spelen op de ontwikkelingen. Zoals bij iedere organisatie geldt, is ook bij OQ Value eigen initiatief heel belangrijk. Als je met ideeën komt of laat zien dat je iets wilt, dan krijg je daar absoluut de ruimte voor. Ook als je een opleiding wilt volgen, is dat altijd bespreekbaar. Anders gezegd: als je zelf je kansen creëert, krijg je van OQ Value de kans om er wat van te maken.”

Natalie Visser - Stationsmanager Shell 's-Heerenberg

Bezoekers van tank- en servicestation Shell ’s-Heerenberg weten al een tijdje dat ze in de bakery een heerlijk broodje kunnen kopen. Dat ze sinds december 2022 ook terecht kunnen voor een versbereide gegrilde kip, spare ribs of zelfs een wokmaaltijd, is te danken aan het enthousiaste team dat onder leiding staat van stationsmanager Natalie Visser (48).

Natalie startte in 2016 als shopmedewerkster haar loopbaan bij OQ Value. Medio 2017 nam ze de taken van de stationsmanager over, eerst tijdelijk, maar al snel definitief. Nog steeds draait Natalie haar diensten in de shop. Daarnaast geeft deze duizendpoot leriding aan haar team, doet ze de administratie en zorgt ze ervoor dat alles reilt en zeilt op haar station. “Toen ik begon was er net een kleine bakery geopend. Dit was nieuw voor ’s-Heerenberg, maar ook voor OQ Value. Stonden we in het begin nog te juichen als we 10 broodjes op een dag verkochten, nu gaan er soms wel 180 broodjes over de toonbank.”

Door die gigantische groei werd het jasje van de bakery al snel te krap. “Beetje bij beetje creëerden we er ruimte bij, maar op een gegeven moment was ook dat niet meer genoeg. Door te kijken wat er nog niet was aan horeca in ’s-Heerenberg, zagen we ook kansen om het assortiment van de bakery uit te breiden. Ik vind het heel leuk om sturing te geven aan die processen. Met het hele team maakten we een plan. We trokken tijdelijk in een keet, zodat de shop wel door kon gaan en haalden vervolgens het hele gebouw leeg. Niets is blijven staan. In december 2022 ging de volledig vernieuwde bakery open. Het ziet er prachtig uit, ik ben er echt trots op. We verkopen naast broodjes nu ook gegrilde kip, die eenmaal per week plaats maakt voor spare ribs. Bovendien kunnen klanten in de middag terecht voor een complete wokmaaltijd. Ik zou zeggen: kom maar kijken en lekker proeven!”, zegt Natalie enthousiast.  

 “Het lijkt misschien een mannenwereld, maar niets is minder waar. Alle stationsmanagers zijn vrouw. Op de stations werken we veel met parttimers, wat voor vrouwen vaak aantrekkelijk is. Maar wat nog belangrijker is, is dat OQ Value echt een mensen-mensen bedrijf is, ook nu de organisatie zo gegroeid is. Er wordt geïnvesteerd in mensen: als iemand ambities heeft, dan wordt hij of zij daarbij geholpen. Je bent hier nooit een nummertje.”