In gesprek met- onze transitiemanager

Milou Broekhof is 25 jaar en werkt inmiddels bijna twee jaar als transitiemanager bij OQ Value, met als standplaats het OQ-pand in Raalte. Zelf komt ze ook uit het oosten van het land. Milou was altijd al bezig met duurzaamheid. Toen ze de functie van transitiemanager bij OQ Value voorbij zag komen, wist ze dat dit haar kans was om haar passie om te zetten in een carrière. Maar wat doet een transitiemanager precies? En waarom zou je ervoor kiezen om in de brandstof wereld te werken?

Waarom deze baan?

Milou legt uit: "Ik was een tijdlang op zoek naar wat ik echt leuk vond en duurzaamheid heeft me altijd geïnteresseerd. Als jong volwassenen wil je natuurlijk ook zorgen voor een goede toekomst voor je kinderen. Toen deze functie bij OQ Value voorbij kwam, zag ik een geweldige kans. En in welke branche ligt er een grotere uitdaging dan in de brandstoffen en smeermiddelen branche?"

Wat maakt haar werk belangrijk?

Voor Milou is een fijne werksfeer essentieel. "Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, is heel belangrijk voor mij. Leuke collega's zijn daarbij onmisbaar, en gelukkig hebben we die in overvloed bij OQ Value! Daarnaast waardeer ik de vrijheid die het bedrijf biedt om mijn werk naar eigen inzicht in te vullen. Deze ruimte om mijn eigen draai aan projecten te geven, vind ik erg fijn," vertelt ze.

Een typische werkdag

Een werkdag van Milou is allesbehalve saai. "Mijn werkdag is heel afwisselend, maar ik probeer wel structuur te houden. Meestal begin ik met het beantwoorden van mails en het inlezen van nieuwe marktontwikkelingen. Ik werk samen met alle afdelingen binnen OQ Value aan grote projecten, zoals snelladers, zonnepanelen en certificeringen. Deze projecten vormen de hoofdlijnen van mijn week," legt Milou uit.

Daarnaast behandelt ze dagelijkse vragen van accountmanagers en bezoekt ze congressen om nieuwe mogelijkheden voor OQ Value te verkennen. "Het is veel inlezen en analyseren om te zien of iets interessant voor ons is," voegt ze toe.

Favoriete projecten

Milou geniet het meest van projecten die divers en uitdagend zijn. "Ik werk met veel plezier aan verschillende projecten, juist omdat ze zo divers zijn en invloed hebben op verschillende afdelingen binnen OQ Value. Zo ben ik bezig met certificeringen die zowel commercieel als wettelijk belangrijk zijn. Bij de verduurzaming van onze vestigingen werk ik bijvoorbeeld in Raalte veel samen met de retailafdeling, omdat daar een tankstation en een snellader zijn," zegt ze.

Toekomstplannen en doelen

Vanaf 2026 wordt OQ Value CSRD-plichtig, wat betekent dat het bedrijf zich moet verdiepen in onderwerpen zoals milieu, sociale aspecten en governance. "Dit is een groot project dat veel aandacht vraagt," vertelt Milou.

Haar doel binnen OQ Value is om de bewustwording over duurzaamheid te vergroten. "Hoewel we producten verkopen die niet altijd goed zijn voor de wereld, wil ik collega's inspireren om na te denken over duurzame alternatieven en nieuwe richtingen. Het zou geweldig zijn als we als organisatie volledig groene energievoorzieningen kunnen leveren," zegt ze ambitieus.

Duurzaamheid leeft steeds meer

Milou merkt dat duurzaamheid steeds meer gaat leven onder haar collega's. "Sinds ik hier ben begonnen, merk ik dat duurzaamheid steeds meer gaat leven onder collega's. We hebben nog stappen te maken, maar de eerste vooruitgangen zijn zeker zichtbaar. Ik krijg nu vaker vragen van accountmanagers over hoe ik tegen bepaalde zaken aankijk en hoe dingen in elkaar zitten," legt ze uit.

Wat inspireert haar?

"Het geeft mij veel motivatie wanneer collega's, die aanvankelijk sceptisch waren, nu met ideeën en voorbeelden komen zoals: 'Kunnen we hier iets mee?' of 'Is dit een optie voor ons?' Dit soort veranderingen laten zien dat we samen iets nieuws kunnen neerzetten en OQ Value naar een hoger niveau kunnen tillen, zodat we over 10 jaar nog steeds relevant zijn. Dat motiveert mij enorm," sluit Milou af.