Regelgeving en verplichte keuringen tijdelijke brandstofopslag met een IBC tank

IBC staat voor "intermediate bulk container". Dit zijn stalen of kunststof dieseltanks die op tijdelijke werklocaties zoals bijv. in de wegenbouw, landbouw en aannemerij ingezet worden om alle shovels, kranen, aggregaten en pompen veilig en volgens voorschriften in het werk af te tanken. Direct huren of kopen?

 

IBC's zijn er in diverse inhoudsmaten. OQ Value heeft deze tanks in eigen verhuur en beschikbaar in 1.000 liter, 2.000 liter en 3.000 liter uitvoering. IBC's kunnen uitgerust worden met een 12 volt, 24 volt of 220 volt (elektrisch of voor accuaansluiting als er geen stroom is) pomp of aggregaatset (zuig- en retourleiding). Standaard zijn het merendeel van de ibc's reeds voorzien van een K-2/3 handpomp. Alle IBC tanks zijn voorzien van vorkheftruckgaten zodat uw medewerkers de tank snel en veilig kunnen verplaatsen.

Met de inzet van IBC containers bent u flexibeler en kunt u op ieder moment van de dag in eigen beheer tanken. Daarnaast zullen de stortingen van onze tankauto groter zijn, waardoor de levertarieven gunstiger zullen zijn.

IBC tijdelijke dieselopslag

Wettelijke voorschriften IBC's
De overheid stelt eisen aan de ibc's en het onderhoud eraan. Stalen IBC tanks kunnen zowel mobiel als stationair gebruikt worden gedurende een bepaalde periode (projectduur). Bij langdurig gebruik (langer dan 6 maanden) moet men echter voldoen aan de PGS-30 regelgeving en moet er naast een Kiwa tankcertificaat ook een installatiecertificaat kunnen worden overlegd bij het "bevoegd gezag" (gemeente of de provincie).

Kunststof ibc's tanks (UN-gekeurd)
Kunststof Truckmaster IBC tanks kunnen alleen mobiel gebruikt worden daar ze alleen UN-1202 goedgekeurd zijn. Stationair gebruik is hierdoor niet toegestaan. Het grote voordeel van kunststof IBC ’s, zoals de Truckmaster TM van Kingspan, is het lage gewicht ( leeggewicht: 60-120 kg). Kunststof Truckmaster IBC's zijn leverbaar met een tankinhoud van 200, 430 liter en 900 liter. Deze verhuren wij niet, maar kunt u wel aanschaffen via ons.

Kiwa-keuringen van de IBC's

  • 2,5 jaar jaarlijkse Kiwa inspectie is verplicht voor alle IBC’s die na 15 mei 1996 geproduceerd zijn. Deze IBC’s zijn herkenbaar aan de KiwaKeur registratieplaat.
  • Elke 15 jaar moet er een inwendige inspectie plaatsvinden. Hiervoor moet de IBC aan de binnenzijde helemaal leeg en schoon zijn.

Deze periodieke keuringen zijn wettelijk verplicht en worden voorzien van een keuringsdocument welke samen met het logboek in de documentenkoker in onze IBC aanwezig zijn. Meestal worden deze keuringen gecombineerd uitgevoerd om kosten te besparen. Bij de huur van een IBC via OQ Value dragen wij zorg voor deze verplichte keuringen!

Vervoerseisen
De chauffeur dient bij vervoer van IBC's met een inhoud van meer dan 1.000 liter over een vakbekwaamheid certificaat (ADR) te beschikken. Eisen voor chauffeurs van voertuigen met beperkte snelheid (trekkers e.d.) zijn gelijk aan de eisen voor snelverkeer. Wanneer u een ibc bij ons huurt, zorgen wij ervoor dat de ibc op de gewenste locatie geleverd wordt. Het retourtransport nemen wij voor voor onze rekening.

Verzekering
Verzekeringsmaatschappijen dekken mogelijk geen risico's waarbij niet aan de gestelde eisen van een tank wordt voldaan. Indien men in het verkeer een ongeluk veroorzaakt waarbij een ongekeurde tank betrokken is, loopt de gebruiker het risico dat een verzekeringsmaatschappij niet uitkeert. Hetzelfde kan gelden voor schade aan het milieu. Wij raden u aan om ervoor te zorgen dat uw IBC's altijd aan de gestelde eisen voldoen.Lees hier alle voordelen overzichtelijk op een rijtje.